Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu

Japanse vechtsport, budo en vechtkunst in Arnhem, Huissen, Venlo, Apeldoorn, Kleve.Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu is een Japanse krijgskunst die oorspronkelijk door de samoerai werd toegepast. De naam betekent letterlijk ‘de door de goden geschonken martiale traditie’. Het is de oudste krijgskunst die tegenwoordig nog beoefend wordt en de brontraditie van vele andere Japanse krijgskunsten. Daarom heeft deze zwaardschool in het land van herkomst de status van beschermd cultureel erfgoed.Bij het Japanse zwaardvechten van de Katori Shinto Ryu in: Arnhem, Huissen, Venlo, Apeldoorn en Kleve staat de beleving van de samoerai centraal. Er is daarom niet alleen aandacht voor de ontwikkeling van krijgstechniek, maar ook voor de krijgsgeest en voor de spirituele ontwikkeling .

 

Curriculum

Tachi jutsu – zwaardschermen met een lang zwaard (katana), een kort zwaard (kodachi)
..en beide zwaarden tegelijktijdig (ryo-to)
Bo jutsu – gevechtstechnieken met de lange staf
Naginata jutsu – gevechtstechnieken met de hellebaard
So-jutsu – gevechtstechnieken met de speer
Iai jutsu – gevechtstechnieken met een echt zwaard
Shuriken jutsu – werptechnieken met werpspijkers
Kuji no in – de weg van de negen handzegels
Tameshigiri

 

Kata

De trainingsmethode in deze ko-ryu (klassieke school) is kata. Kata zijn voorgeschreven oefenvormen die alleen of in tweetallen worden uitgevoerd. De kracht van kata is dat ze de beoefenaar helpen om lichaam en geest onder controle te krijgen. Hij vecht jaar in jaar uit tegen de onvolkomenheden in zijn uitvoering en de roerselen van zijn geest, die, zoals hij te weten zal komen, voorkomen uit gebrek aan aandacht en innerlijke vrede.

De beoefenaar gaat deze worsteling aan om zijn ego te verslaan en zijn geest te bevrijden. Dit vergt grote vastberadenheid en een onwankelbare geest (fudo-shin). Uiteindelijk zal hij tot het inzicht komen dat Budo een weg van vrede is.

 

Curriculum en historie

TENSHIN SHODEN KATORI SHINTO RYU INFO