Eishin Ryu Iaido

IAIDO De kunst van het meditatief zwaardtrekken.

Iaido, de kunst van het zwaardtrekken, is een zwaardstijl die voor elke denkbare situatie een pasklare manier van handelen heeft ontwikkeld.

De stijl is ontwikkeld door Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu (1549-1621).Er zijn in deze zwaardschool ongeveer 70 kata’s (stijlvormen).


Demonstratie Iaido in het sport opleidingscentrum CIOS Arnhem.

Deze stijl noemde de grondlegger: Hayashizaki Ryu. Aangezien er ongeveer 50 jaar later een grote verandering in zwaard design ontstond,(de lange Tachi werden n.l. vervangen door de kortere Katana ,het Japanse zwaard zoals wij dat nu kennen) was het noodzakelijk om de Kata van de Hayashizaki Ryu aan te passen. Dit werd gedaan door Hasagawa Eishin de 7e generatie opvolger. Hij hernoemde daarbij de stijl naar: Hasagawa Ryu of Eishin Ryu.

Nadat Toyotomi Hideyoshi ( een groot feodaal krijgsheer) over Hasagawa’s kunde met het zwaard hoorde, nodigde hij hem direct uit voor een demonstratie. Hideyoshi was zo onder de indruk van zijn meesterschap dat hij de Hasagawa Ryu de titel “Muso-ken” ( zwaard zonder gelijke) gaf.

Eishins stijl staat nog steeds bekend als ongeëvenaard en is ononderbroken tot de dag van vandaag doorgegeven. De stijl heet nu Muso Jikiden Eishin Ryu Iai-jutsu en is gedifferentieerd in twee grote stijlen; de Eishin Ryu en de Muso Shinden Ryu.

In onze vechtsportschool in Arnhem is het mogelijk om iaido lessen te volgen op vrijdag om 19:00.