Okinawa Kobudo

Japans zwaardvechten en kobudo (wapenkunde) in Arnhem.

Okinawa Kobudo is een oude krijgskunst die oorspronkelijk afkomstig is van de Ryu-kyu-eilanden. Deze eilanden horen tegenwoordig bij Japan, maar waren vroeger zelfstandige koninkrijken. In die tijd moesten de boeren en vissers van deze eilanden zich regelmatig verdedigen tegen de Japanse samoerai. Daarbij maakten ze vindingrijk gebruik van hun handen en voeten, maar ook van alledaagse landbouwwerktuigen.

Tot op de dag van vandaag worden deze kunsten door middel van Kata overgeleverd aan steeds nieuwe meesters. Tegenwoordig staan ze bekend als Kobu-Jutsu/Do en Karate.

Ons Kobudo-systeem bestaat uit een zeer groot aantal kata’s (stijlvormen) die het woordenboek vormen van talrijke wapensystemen.

Wij trainen o.a met:

IMG_2751Bo – staf
Tonfa – handvatten van een molensteen
Sai – ijzeren drietand
Kama – sikkel
Nunchaku – dorstvlegel
Tekko – boksbeugel
Eiku – roeispaan
Tessen – waaier
Tinbe en Rochin – schild en speer
Kusari – ketting
Kusarigama – ketting en sikkel
Torinawa – de kunst van het binden
Tatami tempe
O-gami kata – partner kata’s

Ook worden er diverse andere disciplines onderwezen aan de meest gevorderde studenten:

Karate – de kunst van de lege hand
Iaido – de kunst van het meditatief zwaardtrekken
• Aikibudo – de kunst van het harmoniseren
Katori Shinto Ryu – Japans zwaardvechten
• Meditatie
Kyusho jutsu

Wij geven deze kennis door in de stijl van onze Ryu: Yugen Budo Shinkokai (Y.B.S)
Dit is een selectief genootschap dat zich op traditionele wijze inzet voor het behoud en verspreiding van deze klassieke krijgskunsten.


Yugen

In Japan is Yugen een algemeen begrip om naar de schoonheid te refereren die dieper ligt dan wat we in eerste instantie waar kunnen nemen.
Door bijvoorbeeld naar de schoonheid van een kunstwerk te kijken, kunnen we een glimp van de drijfveren van de maker opvangen. Dat wat definieert of iets kunst is of niet is veelal een onuitdrukbaar gevoel.
Echter het verwijst ons naar een suggestieve schoonheid en een spirituele kern. Het verwijst ook naar mysterie en diepgang welke een verborgen schoonheid hebben.
Yugen in onze krijgskunsten betekent zoveel als: soberheid na ontwikkeling. Dit verwijst naar het charisma en dynamische stilte die een serieuze beoefenaar, zich na tientallen jaren toewijding, eigen zal maken.